Genealogie 1980

Uit Mulckhuijse
Versie door Bmulckhu (Overleg | bijdragen) op 6 mei 2012 om 21:30

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Rond of tot ongeveer 1980 is er een genealogisch onderzoek uitgevoerd door dhr. x xxxx in opdracht van L.H. Mulckhuijse (zie: I341). Veel van de gegevens uit deze "Genealogie 1980" zijn gebruikt om het huidige onderzoek te completeren en de goede richting te wijzen. Informatie uit deze Genealogie 1980 lijkt grotendeels betrouwbaar en degelijk onderzocht. Toch zijn er inmiddels aanvullingen en een paar zaken waarbij vraagtekens gezet kunnen worden (zie Aanvullingen op de Genealogie 1980 en Vraagtekens bij de Genealogie 1980). Hieronder is een weergave van de mannelijke stamhouders uit de Genealogie 1980, tot de IVe generatie aangevuld met tevens alle (mannelijke en vrouwelijke) personen.

Genealogie 1980

Klik hier voor een weergave van de stamboom volgens de Genealogie 1980, waarop u kunt doorklikken naar de genealogische gegevens van de betreffende personen.

Voorblad Genealogie

MULCKHUIJSE Protestant – Woudrichem

Stempel HM wapen.gif

Wapen: in zilver een rood kruis. Helmteken: een zilveren VIucht. Dekkleden : zilver en rood.

N.B. Dit wapen werd zonder Vlucht blijkens familieoverlevering gevoerd door Jacob Joan Mulckhuijzen (VIa), 1821-1881 en diens zuster Angenieta Margaretha Mulckhuijse. (V-11), 1845-1932 en is mogelijk afkomstig van hun vader Jacob Mulckhuijse (V). Een lakstempel bevind zich in familiebezit. De Vlucht en de kleuren zijn van recente datum.

Inleiding. In opdracht van de heer L.H. Mulckhuijse (IXn) te Nieuw Vennep, werd door ondergetekende het genealogisch onderzoek naar deze familie ingesteld. Een dergelijk onderzoek is bij soldaten-families zoals dit geslacht tot het begin van de vorige eeuw blijkt te zijn, dikwijls lastig. De familie Mulckhuijse vormt hierop geen uitzondering.

De oudste generaties van dit geslacht blijken uit Woudrichem te stammen. Aangenomen kan worden, gezien de familienaam, dat deze voorouders echter van elders afkomstig waren en slechts in garnizoen te Woudrichem verbleven. Opvallend is dat bij de enige in aanmerking komende doopinschrijving van Evert Mulckhuyse te Woudrichem op 7 februari 1647 (generatie IIb), zijn vader Jan Berinchuijsen heet. Deze naam komt verder in de familie Mulckhuijse niet meer voor. Ook Berinchuijsen is duidelijk een herkomstnaam. In Nederland's Adels-boek 1940 is op bladzijde 176 sprake van een hof te Berinchuysen onder Wapenveld op de Veluwe in de vijftiende eeuw bezit van de familie Bentinck.

Zoals uit de genealogie blijkt komt de familienaam Mulckhuijse in alle mogelijke schijfwijzen voor. Het naamwezen werd in Nederland eerst geregeld in de Napoleontische tijd, daarvoor werd een naam meestal opgeschreven zoals men deze verstond. In de genealogie werd steeds de vorm gebruikt zoals deze in de geboorteakte of in de eerste bron waarin deze voor de betreffende persoon voorkomt.

Gewezen kan hier nog worden naar de officiersfamilie Reck van Mul-huysen. Deze familie behoort waarschijnlijk tot het Westfaalse adellijke geslacht Von der Recke. De toevoeging Mulhuysen zou op een heerlijkheid of bezitting van deze familie kunnen wijzen. Een enkele keer komt de naam als Reck van Mulckhuysen voor. Het betreft hier duidelijk een andere familie.

Generaties

De "Genealogie 1980" omvat 10 generaties, die met romeinse cijfers I t/m X genummerd zijn. Vanaf generatie VI zijn de takken aangegeven met de letters A t/m D, corresponderend met VIa t/m VId.

Generatie I I.
Generatie II IIa. IIb.
Generatie III IIIa. IIIb.IIIc. IIId.
Generatie IV IVa. IVb.
Generatie V V.
Generatie VI VIa (A). VIb (B). VIc (C). VId (D).
Generatie VII VIIa. VIIb. VIIc. VIId. VIIe. VIIf. VIIg. VIIh. VIIi. VIIj. VIIk. VIIl.
Generatie VIII VIIIa.VIIIb. VIIIc.VIIId.VIIIe.VIIIf.VIIIg. VIIIh.VIIIi.VIIIj.VIIIk. VIIIl.VIIIm. VIIIn.VIIIo. VIIIp.VIIIq. VIIIr. VIIIs. VIIIt.VIIIu.
Generatie IX IXa. IXb.IXc.IXd.IXe.IXf. IXg.IXh.IXi.IXj.IXk.IXl.IXm.IXn. IXo.IXp.IXq.IXr.IXs.
Generatie X Xa.Xb. Xc.

Takken

A